IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на SEC против отделянето на рисковия бизнес на банките в САЩ

Така ще се създаде фалшиво усещане за сигурност, смята Мери Шапиро, която ръководи щатския финансов регулатор

11:10 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на SEC против отделянето на рисковия бизнес на банките в САЩ

Предложението за реформи във финансовия сектор в САЩ, което, ако бъде прието, ще принуди банките да отделят инвестиционната си дейност от останалите дейности, може да създаде фалшиво усещане за сигурност, че банките са предпазени от евентуални сривове, смята председателят на Комисията за ценните книжа и борсовите операции (SEC) Мери Шапиро.

По думите й едно от нещата, които светът е научил от кризата, е, че отделен бизнес не винаги означава наистина отделен, така че тази реформа може да не разреши проблемите в сектора.

„В някои случаи институциите ще трябва да застават зад отделените си звена заради риска от увреждане на репутацията или заради опасностите пред ликвидността“, е посочила Шапиро по време на форум за финансовите регулации в световен мащаб, предаде Ройтерс.

Към предпазливост относно реформите призова и Шейла Беър, председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

„Трябва да се внимава, когато се казва: хайде да преместим всичко това извън застрахованата банка, но те ще бъдат сложени в по-малко регулирани звена, които със сигурност ще имат по-ниски капиталови стандарти“, е коментирала Беър по време на форума.

Тя е подчертала, че подкрепя предложените реформи, в случай че са запазени изискванията за капиталова адекватност.

Дебатът върху законопроекта за финансовите реформи беше блокиран от републиканците в Сената в понеделник, а след това и във вторник.

Според Шапиро полза за данъкоплатците ще има, ако банките, които получават достъп до спасителни заеми и друга държавна помощ, бъдат принуждавани да спрат пряко да сключват суапови сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още