IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P: При банкрут на Гърция облигационерите ще загубят 200 млрд. евро

Загубите от инвестицията в гръцки облигации вероятно ще са в рамките на 50-70%, смятат от агенцията

09:38 | 28.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
S&P: При банкрут на Гърция облигационерите ще загубят 200 млрд. евро

Притежателите на гръцки държавни ценни книжа (ДЦК) са изправени пред опасността да изгубят до 200 млрд. евро, в случай че правителството банкрутира и спре да обслужва външния си дълг. Такова е мнението на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's.

Във вторник агенцията оряза с цели три степени кредитния рейтинг на гръцките облигации и те вече попадат в графата „некачествени“ (junk bonds). Оценката им за момента е ВВ+.

Според анализаторите на компанията в случай на банкрут инвеститорите ще могат да си върнат едва 30 до 50 на сто от вложенията, които според данни на Bloomberg са в размер на 296 млрд. евро.

Вчерашното понижение на кредитния рейтинг доведе до засилени разпродажби на гръцки държавни ценни книжа, което увеличи доходността по двугодишната емисия до колосалните 19 на сто. Едва преди месец доходността по тази емисия бе 4,6 на сто.

По всяка вероятност вчерашното решение на S&P ще принуди голяма част от гръцките банки да набират нов капитал. Причината за това е, че според правилата за управление на риск правителствени облигации с рейтинг АА- и нагоре се смятат за безрискови и получават тегло 0 при оценката на риска на банката.

При облигациите с рейтинг от ВВВ+ до ВВВ- относителното тегло е 50 на сто, а за емисиите с оценка от ВВ+ до В- относителното тегло е 100%. Това означава, че за покриването на рисковите си активи банките ще трябва да увеличат капитала си, коментират анализатори, цитирани от Bloomberg.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още