IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцко-португалската криза даде отзвук и в САЩ

Основните борсови индекси отбелязаха значителни спадове въпреки изнесени положителни данни за щатската икономика

23:07 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцко-португалската криза даде отзвук и в САЩ

След пониженията на европейските борси американските акции също реагираха със силен спад на новината за свалените рейтинги от Standard & Poor's на Гърция и Португалия.

Dow Jones Industrial Average падна с 1,9% до 10 991 пункта, S&P 500 загуби 2,3% до 1183 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 2% до 2471 пункта. 

Акциите на American International Group (AIG) бяха сред най-големите губещи във вторник, като поевтиняха с над 16%. За негативизма по позицията, освен цялостното минорно настроение на пазара на фона на бушуващите дългови кризи в Европа, допринесе и ревизирана в низходяща посока анализаторска оценка за застрахователната група.

Големи загуби регистрираха и книжата на Office Depot (-21,2%) след оповестени разочароващи финансови резултати на веригата за продажба на офис мебели за първото тримесечие. 

Компанията отчете печалба от 20 млн. долара (7 цента на акция) за трите месеца до 27 март спрямо загуба от 54,74 млн. долара (20 цента на брой) година по-рано. Средните очаквания на запитани от Ройтерс анализатори бяха за печалба на акция от 20 цента. Продажбите за тримесечието пък са намалели с около 5 на сто до 3,07 млрд. долара спрямо пазарни прогнози за 3,14 млрд. долара.

Това е една от малкото компании, които оповестяват по-ниски резултати от очакванията, но дори и поредицата от силни отчети в последните дни не успя да помогне на пазара предвид новините за Гърция и Португалия. 

Все пак борсовият спад в САЩ бе малко по-малък от този в Европа, за което роля вероятно имат положителните икономически данни за страната, изнесени във вторник. Така например стана ясно, че през февруари цените на американските жилища са отбелязали първия си ръст на годишна база за последните повече от три години. 

Освен това е налице и значително подобрение на икономическите нагласи на американските домакинства. Индексът на потребителското доверие на Conference Board се е повишил повече от очакваното до 57,9 пункта през април спрямо 52,3 през март, стигайки най-високото си ниво за последната година и половина.

На страната на печелившите малко изненадващо се наредиха акциите на Goldman Sachs, чиито директори имаха изслушване пред комисия към Американския сенат, обвиняващ банката в прикриване на информация от клиентите й и участие в образуването на ипотечния балон, причинил световната икономическа криза. Шефовете на банката заявиха, че не са прикривали данни, както и че не са знаели за приближаването на кризата, а просто са прилагали класическо управление на риска. Акциите на групата поскъпнаха с 0,63%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още