IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Португалия ще „отговори” на „пазарните атаки”, призовава към спокойствие

Финансовият министър на страната се зарече да върне спокойствието на пазарите

20:34 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия ще „отговори” на „пазарните атаки”, призовава към спокойствие

Португалия трябва да „отговори” на „атаките на пазарите”, заяви във вторник португалският финансов министър Фернандо Тешейра душ Сантуш, след като Standard & Poor's понижи рейтинга на страната.

„Това е решителен момент. Държавата трябва да отговори на тази пазарна атака”, подчерта политикът, цитиран в съобщение на министерството.

„Трябва да останем спокойно и да върнем спокойствието на пазарите”, допълва той. „Както и в миналото, ще направим необходимото, за да намалим дефицита и да засилим конкурентоспособността на португалската икономика.”

Изявлението на министъра дойде след смъкването на оценката по държавния дълг на Португалия с две стъпки – от „А+” на „А-” заради нестабилност на публичните финанси въпреки реформите в последните години.

„По-голямата част от мненията се обединяват около това, че Португалия и Гърция се намират в различна ситуация”, допълва в изявлението си португалският финансов министър, цитирайки изказвания от МВФ, ЕК, ЕЦБ и др.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още