IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's свали рейтингите на Португалия и Гърция*

Гръцките ценни книжа вече са с "junk" рейтинг

18:41 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor's свали рейтингите на Португалия и Гърция*

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Португалия до А- на фона на нарастващите опасения за способността на страната да овладее дълговете си, предаде AP.

В съобщение на агенцията е посочено, че двете степени понижение до А- отразяват нейната оценка за „засилени рискове, пред които е изправена Португалия“.

Мнозина експерти са на мнение, че Португалия е най-уязвима, ако гръцката криза се разпространи към други държави.

В последните дни суаповете за защита от необслужване на задължения (credit defalult swaps - CDS) за португалските държавни ценни книжа следват неотлъчно възходящото движение на CDS на Гърция. Във вторник цените на защитата срещу банкрут на правителствата и на двете страни стигнаха нови рекорди. 

Понижен е и рейтингът на самата Гърция, като той пада с три стъпки до първото ниво от т.нар. junk книжа – високорискови, подходящи за спекулации, ценни книжа. 

Според рейтинговата агенция съществуват сериозни притеснения за възможностите на Гърция да проведе нужните реформи, за да се справи с високите си задължения. 

Перспективата по рейтинга на страната е негативна, което означава, че може да последва ново понижение, предава Ройтерс.

Промяната на оценката отразява преценките на агенцията за политическите, икономическите и бюджетните предизвикателства, пред които е изправено гръцкото правителство в усилията му да ограничи държавния дълг.

*Допълнено към 19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още