IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония се включва в битката за привличане на инвестиции във ВЕИ

Представители на шест германски компании проучват възможности за изграждане на фотоволтаични централи в страната

15:52 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Македония се включва в битката за привличане на инвестиции във ВЕИ

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) набират скорост по цял свят, като регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се оказва един от най-привлекателните за инвеститорите в сектора. България е сред страните, в които в последните години бяха обявени планове за немалко проекти, като някои от тях са вече завършени и въведени в експлоатация.

Съседна Македония също грабна инвеститорското внимание, като група от германски компании в момента е на посещение в страната, за да се запознае на място с условията за вложения в сектора.

Интересът на германските инвеститори е насочен към вложения във фотоволтаични централи и соларни колектори, показва информация на агенция Макфакс.

Предвидено е бизнесмените, които са придружавани от представител на икономическото министерство на Германия, да проведат в идните дни поредица от срещи с компетентните македонски институции, както и с местни компании, интересуващи се от евентуално партньорство при инвестициите във ВЕИ.

Според информацията германците са привлечени от Македония заради отличните условия за изграждане на подобни обекти, тъй като в страната има средно 270 слънчеви дни, което е повече от броя им в Китай.

„С присъствието на представители на шест германски компании в Македония искаме да поставим акцент върху една област, която е много актуална в последно време, а именно – възобновяемата енергия“, коментира Михаел Шмит, представител на германското икономическо министерство, цитиран от агенцията.

По думите му Германия има водеща роля в света в областта на зелените технологии и то в повечето сегменти, поради което страната можела да пренесе знанията и опита си в държавите от Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още