IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови рекорди за рисковите премии на Гърция и Португалия

Финансовите пазари продължават да стягат обръча около двете страни заради неяснотата около помощта за Гърция

12:42 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови рекорди за рисковите премии на Гърция и Португалия

Цените на защитата срещу банкрут на правителствата на Гърция и Португалия достигнаха до нови рекорди днес, което е в унисон с поевтиняването на облигациите, емитирани от двете страни. Като причина за това се сочи неяснотата, която цари по отношение на спасителните заеми, обещани на гръцкото правителство.

Петгодишните суапове за защита от необслужване на задължения (credit defalult swaps) за гръцките държавни ценни книжа скочи до рекордното ниво от 718 базисни пункта днес. Това означава, че за защита на позиция от 10 млн. евро е нужно да се заплати премия от 718 хил. евро, предава CNBC.

Според анализатори Гърция може и да не получи обещаната помощ, особено ако не се съгласи на изискваните от Германия по-стриктни мерки и планове за борба с бюджетния дефицит.

В резултат на спекулациите премията, при която се търгуват двугодишните правителствени облигации на Гърция спрямо тези на Германия, скочи до 12,47 процентни пункта.

Това се отразява и на друга държава, попаднала под прицела на инвеститорите – Португалия. CDS на страната също удариха рекорд, достигайки цена от 316,6 базисни пункта. Вчера финансовият инструмент се търгуваше при 311 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още