IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската фондова борса отбеляза седеммесечно дъно

Причина за това станаха растящите притеснения за надуването на цените на акциите и имотите в Китай

12:01 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската фондова борса отбеляза седеммесечно дъно

След силния старт на седмицата борсовите индекси в Азия се понижиха, като пазарът на ценни книжа в Китай стигна най-ниската си точка за последните седем месеца. Повод за това дадоха притеснения на инвеститорите в Китай, че цените на акциите и недвижимите имоти са станали прекалено високи.

Силният икономически ръст на Южна Корея през първото тримесечие не успя да даде положителен импулс на борсите в региона, пише Bloomberg. Металите и петролът поевтиняха, след като инвеститорите потърсиха сигурността на долара, който традиционно е убежище в периоди на икономическа несигурност.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи рязко с 2,1% до 2 907,93 пункта, като най-силни бяха разпродажбите в сектора на недвижимите имоти заради опасения, че надуването на балон в цените на имотите ще дестабилизира бързо растящата китайска икономика. Жилищата в големите китайски градове поскъпнаха с рекордните 11,7% на годишна база през март.

Със силно понижение от 1,5% до 21 261,79 пункта се движи и главният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, също заради понижения при банките, строителните и добивните компании.

По-ограничен бе спадът на фондовата борсата в Сеул, където главният индекс Kospi се понижи с 0,2% до 1 749,55 пункта. Днес стана ясно, че икономическият възход на Южна Корея продължава, като БВП на страната се е увеличил с 1,8% на тримесечна и 7,8% на годишна база през първото тримесечие. В Тайван Taiex приключи сесията с понижение от 0,1 на сто.

Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 остана почти без промяна на ниво от 4880, а в Токио Nikkei 225 се повиши за втори пореден ден, като добави 0,4% до 11 212,66 пункта. Компаниите, които публикуваха по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие, се наредиха сред най-печелившите днес, начело с Konica Minolta, чиито акции поскъпнаха със 7,5%.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific загуби 0,2% до 127,01 пункта, след като започна седмицата със силен ръст от 1,6%. Понижението му е трето за последните четири сесии, а от началото на годината борсовият измерител, който включва борсови дружества от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, е нараснал с 5,65 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още