IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ватикана подкрепи индекс на праведността

Stoxx Europe Christian Index няма да включва акции на компании, печелещи от порнография, оръжия, цигари, противозачатъчни и хазарт

11:05 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ватикана подкрепи индекс на праведността

Стартирането на първия християнски борсов индекс в Европа, създаден заради нарастващото търсене на така наречените етични акции в условията на финансова криза, беше подкрепено вчера от Светия престол, съобщава Financial Times.

Stoxx Europe Christian Index включва 533 европейски компании, които извличат печалба единствено от дейности, които са „в съответствие с ценностите и принципите на християнската религия“.

BP, HSBC, Nestlé, Vodafone, Royal Dutch Shell и GlaxoSmithKline са сред компаниите, включени в индекса. Единствено бизнеси, които не правят пари от порнография, оръжия, цигари, противозачатъчни средства и хазарт, могат да бъдат включени в SECI.

Специална комисия, която включва представители на Ватикана, разглежда участието на компании в индикатора. SECI е съставен от компании на Stoxx Europe 600 Index.

„Имаше нарастващо търсене от страна на инвеститорите за прозрачен индекс, който да помага на фондовете да купуват акции на компании, спазващи етичните принципи и извличащи печалби единствено от дейности, които са в съответствие с християнските ценности“, казва изпълнителният директор на фонда Хартмут Граф.

През последните години някои от световните инвестиционни фондове, като Aviva Investors, AXA Investment Managers и Henderson Global Investors, са основали етични фондове в отговор на търсене от страна на инвеститорите, пише изданието.

Католическата църква и Църквата на Англия също търсят нови начини за инвестиране. Етичните фондове са подобни на християнските фондове, но не забраняват включването на акции на компании, произвеждащи противозачатъчни средства, и се фокусират по-скоро в отбягването на корпорации, които замърсяват околната среда.

Търсенето на етични фондове през последните години се е увеличило поради нарастващите притеснения за състоянието на околната среда и начина, по който някои финансови институции са спечелили пари по време на финансовата криза.

Още по темата:

Акциите на греха като противовес на социално отговорното инвестиране

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още