IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Португалия последва Гърция и попадна под прицела на инвеститорите

Цената на защитата от фалит на страната достигна рекорден връх заради опасенията, че Португалия е следващата проблемна държава в еврозоната

18:48 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия последва Гърция и попадна под прицела на инвеститорите

На фона на случващото се с Гърция, инвеститорите взеха на прицел и Португалия. Причината за това са страховете, че именно иберийската държава е следващата проблемна членка на еврозоната, която ще изпита остри трудности заради бюджетния си дефицит.

Израз на това стана силното повишение в цената на защитата от банкрут на Португалия, която достигна рекордно високо ниво.

Суаповете за защита от необслужване на облигациите на Португалия поскъпнаха значително и застраховката на позиция от 10 млн. евро вече струва 318 хил. евро, показват данни на CMA Data Vision, цитирани от CNBC. Това се случи след повишение на 5-годишния CDS до 318 базисни пункта.

В петък защитата на срещу необслужваните португалски държавни ценни книжа струваше 278,8 базисни пункта.

„Гръцката криза започна да се разпростира към останалата част от периферията на еврозоната и Португалия изглежда като следващата проблемна страна”, коментира Дарън Уилямс от Alliance Bernstein.

Премията, която инвеститорите изискват, за да закупят португалски държавни облигации, а не немски, скочи до исторически рекорд от създаването на еврозоната досега. Тя достига 205 базисни пункта за дестгодишните държавни ценни книжа.

Днес външният министър на Португалия опита да успокои пазарите, като заяви, че страната прави всичко, което е по силите й, за да избегне случващото се в Гърция. За момента обаче това не успява да убеди инвеститорите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още