IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовото министерство на САЩ продава 1,5 млрд. акции на Citigroup

След новината акциите на банката поевтиняха с над 4%

17:18 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовото министерство на САЩ продава 1,5 млрд. акции на Citigroup

Финансовото министерство на САЩ, което през ноември 2008 г. стана основен акционер в Citigroup, за да спаси финансовия гигант от фалит, е одобрило продажбата на 1,5 млрд. обикновени акции на банката.

По този начин държавата ще намали своя дял в капитала на Citigroup, който възлизаше на 36% през февруари 2009 г. и впоследствие намаля до 27%, след като банката продаде свои акции за 21 млрд. долара, за да изплати част от сумата, която дължи на държавата, предаде Wall Street Journal.

Американското финансово министерство е наело друга голяма финансова компания от Wall Street да управлява продажбата - Morgan Stanley.

Тя ще се извърши при определени параметри, които защитават финансовите интереси на държавата, която в момента държи общо 7,7 млрд. обикновени акции на Citigroup.

Финансовото министерство придоби акциите на банката в края на 2008 г., когато финансовият сектор на САЩ бе спасен от държавата чрез програмата за освобождаване от проблемни финансови активи за 700 млрд. долара.

Според анализатори продажбата на всички 7,7 млрд. акции ще донесе на държавата приходи от 32 млрд. долара.

След като първоначално бъдат пласирани 1,5 млрд. акции, финансовото министерство ще пристъпи и към продажбата на още акции на банката, които бяха придобити по цена от 3,25 долара на акция.

Акциите на Citigroup приключиха петъчната сесия на ниво от 4,86 долара за акция и поевтиняват с над 4% до 4,60 долара за акция в началото на днешната сесия.

След близо две години на загуба Citigroup отчете печалба за първото тримесечие в размер на 4,4 млрд. долара спрямо загуба от 0,7 млрд. година по-рано. Приходите й е повишиха с 3,7% на годишна база до 25,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още