IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Caterpillar излезе на печалба заради добрите икономически условия

Най-големият производител на строителна техника в света повиши прогнозните си резултати за цялата година

16:53 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Caterpillar излезе на печалба заради добрите икономически условия

Американската компания Caterpillar, която е най-големият производител на селскостопанска, минна и строителна техника в света, съобщи, че е излязла на печалба през първото тримесечие благодарение на по-добрите икономически условия по целия свят.

Повишеното търсене на нейни машини, най-вече в бурно развиващите се азиатски страни, е причина ръководството на компанията да повиши неочаквано прогнозите си за резултатите за цялата 2010 г., предаде Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Caterpillar Джим Оуен съобщи, че компанията ще увеличи своето производство, за да отговори на растящото търсене, като уточни, че поръчките за определени машини са стигнали рекордни стойности.

За цялата 2010 г. Caterpillar очаква печалба на акция между 2,5 и 3,25 долара и приходи от 38 до 42 млрд. долара. През януари ръководството прогнозира печалба на акция от 2,5 долара и приходи от 35,6 до 40,5 млрд. долара.

За първите три месеца на тази година Caterpillar отчита нетна печалба от 233 млн. долара, или 36 цента на акция, в сравнение със загуба от 112 млн. долара, или 19 цента на акция, преди година.

След като се изключат еднократните приходи и разходи, индустриалната компания е реализирала 50 цента печалба на акция в сравнение с положителен резултат от 39 цента на акция преди година.

Приходите й намаляват с 11% на годишна база до 8,24 млрд. долара в рамките на първите три месеца на 2010 г. Това се оказа под очакваните от пазара 8,84 млрд. долара приходи и печалба на акция от 39 цента.

Цената на акциите на Caterpillar е нараснала с повече от 100% за последните 12 месеца и в началото на днешната сесия на Нюйоркската фондова борса те поскъпват с 5,4% до 72,52 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още