IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония поведе азиатските фондови борси нагоре

Йената поевтиня, а валутите на развиващите се азиатски страни стигнаха нивата си от средата на 2008

12:34 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония поведе азиатските фондови борси нагоре

Новата седмица даде силен старт на търговията на Токийската фондова борса, като основният борсов индекс Nikkei 225 се повиши с 2,3% до 11 165,79 пункта и отбеляза най-силния си ръст за последните близо две седмици. Растящите цени на металите и суровините подкрепиха днес акциите на добивните компании, докато притесненията за дълговата криза в Гърция утихнаха, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, нараства с 1,6% до 127,25 пункта, а цената на петрола се повиши над 85 долара за барел заради оптимизма на инвеститорите за икономиката. Повод за това даде и Гърция, която пристъпи към активизиране на спасителния пакет от еврозоната през миналата седмица.

Добрите новини за продажбите на Toyota и поевтиняването на йената срещу повечето основни валути днес превърнаха Токийската фондова борса в най-печелившата в региона, след като Nikkei 225 изгуби 1,7% от стойността си през миналата седмица. Акциите на Toyota поскъпнаха с 3,4%, след като стана ясно, че продажбите на автомобилната компания са скочили с 26% на годишна база през март.

Акциите на Canon поскъпнаха на свой ред с 3,5% след добрите й финансови резултати за първите три месеца на годината. С ръст приключи търговията за повечето японски износители, отчасти и заради поевтиняването на йената, което им дава конкурентно предимство на външните пазари.

Силно повишение от 1,9% до 8 158,14 пункта записа тайванският индекс Taiex, докато в Южна Корея Kospi добави 1% до 3 691,05 пункта. Валутите на бързо развиващите се азиатски икономики, в това число южнокорейският вон и малайзийският рингит, поскъпнаха срещу долара и стигнаха нивата си от средата на 2008 г., малко преди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,6% до 21 587,1 пункта, докато в Шанхай Shanghai Composite загуби половин процент до 2 964 пункта заради притеснения, че правителството в Пекин ще продължи да ограничава кредитирането и инвестициите в недвижими имоти, а централната банка на третата по големина икономика ще продължи да затяга паричната си политика.

Световната банка призна нарастващата роля на Китай в глобалната икономика, като увеличи тежестта на страната при взимането на решения на колективния орган, начело на банката. По този начин Китай стана трети по тежест от всички 186 страни, членуващи в Световната банка, като изпревари  много западни страни, сред които Германия, Франция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още