IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай вече е третата по важност държава в Световната банка

На годишното заседание на институцията бе увеличена тежестта на Китай при гласуването на решения

09:54 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай вече е третата по важност държава в Световната банка

Световната банка все по-ясно признава нарастващата роля на Китай в глобалната икономика, израз на което стана увеличаването на тежестта на страната при взимането на решения на колективния орган. Така Китай вече е трети по тежест от всички 186 страни, членуващи в Световната банка.

Пред азиатската държава за момента са само САЩ и Япония, предава АР.

Повишаването на важността на гласа на Китай над тази на много от западните страни, сред които Германия, Франция и Великобритания, дава сигнал, че силата на развиващия се свят може да доведе до по-категорично разместване на пластовете в Световната банка, коментират анализатори.

Делът на Китай при гласуването на решения се увеличава от 2,78 на 4,42 на сто. Въпреки това обаче той остава далеч зад този на САЩ, който е 15,85 на сто и на практика дава на Вашингтон възможността за налагане на вето. Япония пък разполага с 6,84 на сто от квотите за гласуване.

Китай приветства решението на институцията, което според китайския финансов министър „представлява важна стъпка по посока изравняване на тежестта на развиващите се и развитите страни при взимането на решения“.

На заседанието на Световната банка бе взето и решение за увеличаване на капитала на институцията с 3,5 млрд. долара, което е първо подобно решение за последните 20 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още