IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Авиокомпании търсят доброволци да отстъпят място на блокирани по летищата

Британското въздушно пространство беше отворено в четвъртък, но десетки хиляди британци още чакат да се приберат на Острова

14:48 | 24.04.10 г.
Авиокомпании търсят доброволци да отстъпят място на блокирани по летищата

Британски авиокомпании търсят доброволци, които да отстъпят местата си в полети до Великобритания на пътници, които още са блокирани на различни летища по света, след като облакът пепел от изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл внесе хаос във въздушния трафик над Европа, съобщи BBC.

British Airways (BA) е предложила на свои клиенти, които са резервирали билети за полети на дълги разстояния до 2 май, да отстъпят на тези, които още чакат по летищата.

От Virgin Atlantic пък казват, че много такива доброволци са се свързали с авиокомпанията.

По-рано от BA отхвърлиха твърденията, че дават предимство на нови пасажери за сметка на тези, които още са без транспорт в чужбина.

Британското въздушно пространство беше отворено в четвъртък сред близо седмица забрана за полети. Въпреки че летят повече самолети от обичайното, десетки хиляди британци все още чакат да се приберат на Острова. Около 10 хил. са блокирани в Египет, 8 хил. в Индия, 9 хил. във Флорида и 2500 в Тайланд, по данни от сектора.

Авиокомпаниите прилагат различни стратегии, за да приберат клиентите си на Острова възможно най-скоро.

BA търсят доброволци, които могат да отложат пътуването си и да отстъпят мястото си на някой, който още чака. От компанията обясняват, че тези доброволци ще могат да резервират нови дати за по-късни полети (най-малко една седмица след първоначалната дата на отпътуване) без допълнителни разходи.

Някои пасажери се оплакват, че BA продава свободни места за по-ранни полети на нови клиенти. От компанията обясняват, че компютърната им система е направена така, че свободните места се предлагат за продажба, но че билетите са с нарочно завишени цени, така че да останат непродадени, което да позволи да бъдат превозени чакащите.

Virgin Atlantic също приема оферти от доборволци, които могат да летят до Великобритания на по-късна дата.

EasyJet съобщи, че създава специални гишета на летищата, които да обслужват чакащите пасажери, а от Ryanair казват, че вече са се справили с натрупването на пътници.

Асоциацията на британските пътнически агениции (Abta) заяви, че целта й е да прибере над 100 хил. британци на Острова до края на уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още