IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От ЕЦБ отхвърлиха опасенията за пренасяне на гръцката криза в други страни

Ситуацията в Испания и Португалия не може да се сравнява с гръцката, обясняват от банката

13:14 | 24.04.10 г.
От ЕЦБ отхвърлиха опасенията за пренасяне на гръцката криза в други страни

От Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърлиха опасенията, че гръцката бюджетна криза може да се пренесе в други страни от еврозоната като Испания или Португалия. 

“Всички държави в Европа без нито едно изключение имат да свършат много работа”, коментира президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише след срещата с финансовите министри на страните от Г-20 във Вашингтон, цитиран от Bloomberg. Същевременно „разбира се, Испания не е Гърция“, допълни той.

Вчера гръцкият премиер Георгиус Папандреу поиска официално да бъде отпусната финансова помощ на страната от до 45 млрд. евро, след като Гърция не успя да убеди инвеститорите, че може да финансира задълженията си. Цената на кредитирането за Испания и Португалия също нарасна, докато две страни се опитват да намалят бюджетните си дефицити.

Бюджетният дефицит на Португалия достигна 9,4% от брутния й вътрешен продукт миналата година, а в Испания той е 11,2%, близо четири повече от ограничението на ЕС за 3%.

“Решителната помощ за Гърция е сигнал за пазарите, че не е реалистично да се очаква или приемливо да се атакуват други държави“, каза членът на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. “Фискалната ситуация на Испания и Португалия не може да се сравнява с гръцката.”

Друг член на управителния съвет на банката – Кристиан Нойер, повтори забележките на колегите си и отхвърли предположенията, че други държави от еврозоната може да се изправят пред проблеми, подобни на гръцките.

“Има ли риск за други страни в зоната? Не, другите ситуации нямат абсолютно нищо общо с тази в Гърция“, коментира Нойер. “Известно ми е, че пазарите обичат да търсят начини да увеличат волатилността и да направят лесни печалби. Но доста обективно, когато погледнете икономическите основи, нещата са напълно различни. Така че няма нужда да се притесняваме от разрастване на тази криза.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още