IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20: Глобалната икономика се възстановява по-бързо от очакванията

Това обаче става с различна скорост и са необходими различни политики, посочват финансовите министри на големите икономики

12:00 | 24.04.10 г.
Г-20: Глобалната икономика се възстановява по-бързо от очакванията

Глобалната икономика се възстановява от рецесията по-бързо от очакванията, заявиха финансовите министри на 20-те най-големи световни икономики, съобщи BBC.

След разговорите във Вашингтон те посочиха, че темпът на възстановяване се дължи основно на огромните суми, които правителствата наляха в икономиките си.

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър каза, че приветства по-силното усещане за спешност във връзка с Гърция. Вчера страната поиска официално предложената от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) помощ.

Гръцкият финансов министър трябва да вземе участие в разговори с МВФ днес.

Различна скорост

„Глобалното възстановяване напредна по-добре от предишните очаквания предимно благодарение на безпрецедентните и съгласувани усилия на Г-20“, пише в общо изявление.

В него обаче се подчертава, че процесът тече „с различна скорост между регионите и в техните рамки“.

„Осъзнаваме, че при такива обстоятелства са необходими различни политики.“

В изявлението пише още, че страните членки трябва да разработят надеждни стратегии за намаляване на разходите за стимули и да се позволи ниските лихвени проценти да се повишат до по-нормални нива.

Финансовите министри поискаха от МВФ да анализира подробно предложение за налагането на данъци върху големите банки и други финансови институции с цел ограничаване на риска и разплащане при евентуални фалити.

В изявлението пише, че подобни мерки биха потърсили начини „как финансовият сектор би могъл да направи справедлив и значителен принос към плащането за каквито и да било тежести, свързани с намесата на правителствата за поправяне на банковата система“.

Гръцката криза

Въпреки че не фигурира в изявлението като заплаха за глобалната финансова стабилност, Гърция беше често споменавана в дискусиите на Г-20, коментира кореспондентът на BBC Андрю Уолкър във Вашингтон.

Гайтнър призова Гърция, МВФ и ЕС да действат бързо, за да се стигне до пакет от силни икономически реформи и финансова подкрепа.

По думите на канадския финансов министър Джим Флахърти Г-20 се интересува от въпроса и следи ситуацията отблизо. Флахърти допълва, че Гърция е подкопала доверието на финансовите пазари и трябва да предложи надеждна програма, за да възстанови държавните финанси.

В Атина в петък вечер няколко хиляди протестиращи излязоха на демонстрация срещу евентуални бъдещи строги мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още