IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dow Jones се повиши в осма поредна седмица

Силните данни за продажбите на нови жилища и поръчките за стоки с дълготрайна употреба подкрепиха индексите в САЩ

23:55 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Dow Jones се повиши в осма поредна седмица

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 0,6% в петъчната търговия до 11 204,28 пункта. Dow бе поведен от Merck (5%), American Express (2,7%) и Pfizer (2,6%).

Индексът отчете повишения във всичките пет сесии през седмицата, постигайки общ ръст от 1,7%. Това е осми пореден седмичен ръст за Dow Jones.

За повишенията през седмицата допринесоха добрите отчети на компаниите, предава CNBC.

В днешната сесия широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,7% до ниво от 1 217,28 пункта, а технологичният Nasdaq нарасна с 0,4% до 2 530,15 пункта.

Денят бе съпътстван от добри новини на икономическия фронт.

Продажбите на нови жилища в САЩ през март са се повишили с 27%. За ръста допринесоха наближаващият край на правителствената програма за подпомагане на купувачите на първи имот с данъчен кредит до 8 хил. долара, както и ниската база през февруари, дължаща се на лошото време.

Ръстът в продажбите през март на годишна база от 24% е най-високият от близо пет години.

Акциите на строителните компании получиха силна подкрепа от данните, като Lennar, Pulte и Beazer поскъпнаха с над 5%.

По-рано бе оповестено, че поръчките за производство на стоки с дълготрайна употреба без волатилния транспортен компонент са се увеличили през март с 2,8% - най-големият ръст от повече от две години.

Новината, че Гърция официално се е обърнала за помощ към Европейския Съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) предизвика известно успокоение на пазарите, макар някои инвеститори да се опасяват, че пакетът от 45 млрд. евро няма да е достатъчен.

Въпреки, че обяви 35% ръст в продажбите за тримесечието, Microsoft загуби 1,4% в днешната търговия, тъй като инвеститорите очакваха повече от възстановяващия се технологичен сектор.

Еврото поскъпна с 0,7% до 1,3372 долара, петролът се покачи с 1,6% до 85,06 долара за барел, а златото прибави 1,2% до 1 156,7 долара за унция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още