IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спредовете по корпоративните облигации се свиха до предкризисните нива

Нарастващите корпоративни печалби в САЩ доминират над фискалните проблеми в Европа и опасенията за по-строги регулации на Wall Street

21:48 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спредовете по корпоративните облигации се свиха до предкризисните нива

Цените на облигациите, емитирани от нефинансови компании в САЩ, в момента са на най-високото си равнище от началото на кредитната криза, предава Bloomberg.

Нарастващите корпоративни печалби доминират над страховете, че фискалната криза в Европа се влошава, и че САЩ ще възприемат по-строги регулации спрямо Wall Street.
 
Доходността по корпоративните облигации на щатските индустриални компании се е свила до 130 базисни пункта над тази на ДЦК със сходен матуритет, според данни на Bank of America Merrill Lynch.

Такъв е бил спредът на 9 април 2007, когато BNP Paribas SA спря тегленията от три нейни фонда в началото на кредитната криза.

Спредът по облигациите на Chevron Corp. е едва 1 базисен пункт, а този по книжата на Johnson & Johnson - 4 базисни пункта.

Компаниите от Standard & Poor’s 500 регистрират печалби за първото тримесечие, които надхвърлят прогнозите с рекордните 82%, показват данни на Bloomberg.

Това насърчи инвеститорите в облигации да купуват корпоративните книжа, въпреки проблемите с дълга на Гърция и страховете, че процесът за измама срещу Goldman Sachs ще доведе до по-стриктни регулации във финансовия сектор.

„В момент, когато държавните дългове се възприемат като рискови, корпоративните служат като убежище”, твърди Дагмар Кент Кершав, ръководител на инвестициите в облигации в Intermediate Capital Group.

Спредът по облигациите на индустриалните компании достигна 603 базисни пункта на 10 декември 2008 преди да започне да се свива.

От началото на април корпоративните облигации в САЩ са поскъпнали с 1,3% - четвърти месец на повишения. В същото време държавните ценни книжа са донесли 0,4% за периода, след като през март загубиха 0,85%.

„Корпоративните спредове може и да не се свият още, но е малко вероятно и да се разширят”, смята Мирко Микелич, фонд мениджър в Fifth Third Asset Management.

„Като цяло фундаментът се подобрява. Никой не очаква ситуацията да се влоши до края на годината.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още