IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи седмичен борсов спад в Азия за последния месец

Добрите тримесечни отчети намалиха понижението на индексите, предизвикано от притесненията около дълговата криза в Гърция

12:18 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи седмичен борсов спад в Азия за последния месец

Притесненията на инвеститорите, предизвикани от дълговата криза в Гърция и мерките за ограничаване на бума на пазара на имоти в Китай, понижиха борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион. Те донесоха и първия седмичен спад на регионалния борсов измерител MSCI Asia Pacific за последните четири седмици, предаде Bloomberg.

В случай че Гърция спре да изплаща своя държавен дълг, това би могло да подкопае и без това крехкото доверие на световните финансови пазари, което ще влоши състоянието на световната икономика. Еврото се понижи до едногодишно дъно срещу щатския долар, след като рейтинговата агенция Moody's понижи суверенния рейтинг на Гърция в четвъртък.

Акциите на финансовите компании станаха едни от най-разпродаваните в азиатския регион, следвани от тези в строителния сектор и сектора на недвижимите имоти. Повод за това станаха мерките на Китай за ограничаване на инвестициите в недвижими имоти на фона на растящите цени на жилищата и земята, които отбелязаха рекордни темпове на ръст през тази година.

Китайското правителство предприе редица мерки, с които накара търговските банки да завишат изискванията си за отпускане на ипотечни заеми. Днес се появиха и спекулации, че собствениците на три и повече жилища ще бъдат облагани с отделен данък. Това направи широкия китайски индекс Shanghai Composite и Hang Seng едни от най-губещите в региона днес.

Shanghai Composite се понижи с 0,5% до 2 983,54 пункта и увеличи седмичната си загуба до 4,7 на сто. В Хонконг главният борсов измерител Hang Seng се понижи още по-силно с 1% до 21 244,5 пункта и записа загуба от близо 3% на седмична база.

Най-силно с 1,5% до 749,5 пункта се понижи тайландската борса, след като протестите на антиправителствени демонстранти продължиха да дават жертви. В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък индексът Thai е нараснал с близо 2%. През последния месец той се е понижил с 4%, след като много чужди инвеститори се изтеглиха от тайландската борса.

Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 0,3% до 10 914,46 пункта и с 1,7% за последните пет сесии, а в Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,5% за деня и 2,1% за седмицата. Корейският индекс Kospi обаче се повиши за малко до 22-месечен връх, след като южнокорейският автомобилопроизводител Hyundai обяви рекордна печалба за първото тримесечие. В крайна сметка Kospi завърши сесията и седмицата почти без промяна.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, изгуби 0,5% по време на днешната сесия до 125,65 пункта. Той се е понижил с 2% от началото на седмицата, след като завърши на положителна територия предишните три седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още