IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза доминирала разговорите на Г-7

По думите на японския финансов министър обсъжданията на Гърция не са оставили време за дискусия относно китайския юан

10:06 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза доминирала разговорите на Г-7

Финансовите проблеми на Гърция са доминирали по време на срещата на финансовите министри на страните от Г-7, а Европа е призовала САЩ и Япония да се обявят в подкрепа за Гърция, предаде Bloomberg, позовавайки се на японския финансов министър Наото Кан.

“Повечето време беше посветено на обсъждания на ситуацията в Гърция”, е съобщил пред репортери Кан късно вечерта в четвъртък след срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7 във Вашингтон. “Европейските законодатели подсказаха, че подкрепа от САЩ и Япония за Гърция ще бъде оценена”, е посочил той, уточнявайки, че не е ставало дума за финансова помощ.

По думите на Кан обсъжданията на гръцката криза не са оставили време за дискусия относно китайския юан.

Гърция е готова да поиска от еврозоната краткосрочен заем, тъй като облигации за 11,3 млрд. долара падежират следващия месец, а доходността на гръцките държавни ценни книжа достигна най-високото си ниво от 1998 г., заяви по-рано представил на гръцкото правителство.

Доходността по 10-годишните облигации на страната скочи вчера с 81 базисни пункта до 8,97% в очакване на изготвянето на подробностите относно обещаната помощ в размер на 45 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд. Преговорите между ЕС, МВФ и Гърция може да продължат три седмици, което създава риск да не бъде постигнато споразумение навреме.

Г-7 включва Япония, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия и Канада. По думите на Кан някои от страните в групата са заявили, че Г-7 трябва да се обяви в подкрепа на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още