IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за бюджетния дефицит на еврозоната сринаха европейските акции

Банките бяха сред големите губещи в днешната сесия, Nokia поведе спада с понижение от 14 на сто

20:25 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данните за бюджетния дефицит на еврозоната сринаха европейските акции

Европейските акции се сринаха днес, след като стана ясно, че бюджетният дефицит на еврозоната се е увеличил над два пъти над лимита за ЕС през 2009 г., предаде Bloomberg.

Общият бюджетен дефицит на 16-те страни, ползващи еврото, е достигнал 6,3 на сто от БВП за миналата година, което е най-големият дефицит от въвеждането на еврото през 1999 г. През 2008 г. дефицитът е бил 2%. Най-голям е бюджетният дефицит на Ирландия – 14,3 на сто, а този на Гърция е 13,6 на сто.

Акциите на Nokia поведоха спада с понижение от 14 на сто, след като печалбата на производителя на мобилни телефони разочарова инвеститорите.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 1,1 на сто до 265,32 пунта. От началото на годината досега обаче той се повишава с 4,5 на сто благодарение на постигнатото споразумение в ЕС за оказване на помощ на Гърция.

Основните национални индекси се повишиха на почти всички западноевропейски пазари. Ирландският ISEQ и френският CAC 40 загубиха по 1,3 на сто, а немският DAX и британският FTSE 100 отстъпиха с по 1%. Основният гръцки индекс ASE потъна с 3,9 на сто.

Банките бяха сред големите губещи в днешната сесия. Акциите на Credit Suisse загубиха 4,7 на сто заради по-ниските от очакваното приходи от търговия с облигации. Гръцката Alpha Bank отстъпи с 5,8 на сто, а Piraeus Bank - с 5,2%, след като оценката за книжата й беше понижена от Eurobank Securities.

Общо банковият сектор загуби 1,9 на сто, което беше второто най-слабо представяне в Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още