IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Гърция и го остави под наблюдение

От агенцията са взели решението си заради ситуацията със задлъжнялостта на страната

20:01 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's понижи рейтинга на Гърция и го остави под наблюдение

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's намали суверенния кредитен рейтинг на Гърция до степен A3 от A2 и го остави под наблюдение за евентуално допълнително понижение, предаде MarketWatch.

От агенцията са взели решението си заради ситуацията със задлъжнялостта на страната.

Наблюдението на рейтинга, което се очаква да приключи до три месеца, ще определи дали рейтингът ще остане в рамките на степените A.

Трудните макроикономически и финансови условия са затруднили значително правителството на Гърция в прилагането на програмата му за стабилизиране на икономиката, е заявила Сара Карлсън, която в водещ анализатор за Гърция в рейтинговата агенция.

По-рано днес от Евростат посочиха, че бюджетният дефицит на страната за миналата година е бил по-висок от предварително обявеното. Това повлече надолу акциите на гръцките банки и се отрази негативно на единната европейска валута.

През миналата година бюджетният дефицит на Гърция е бил в размер на 13,6 на сто от брутния вътрешен продукт, което е повече от предварителните данни за отрицателно салдо от 12,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още