IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният дефицит на Гърция скочи до 13,6%, еврото рязко надолу

Данните за дефицита повлякоха надолу банковите акции в страната, доходността по облигациите постави нов рекорд

13:37 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит на Гърция скочи до 13,6%, еврото рязко надолу

Проблемите на Гърция продължават и днес, след като Евростат посочи, че бюджетният дефицит на страната за миналата година е бил по-висок от предварително обявеното. Това повлече надолу акциите на гръцките банки и се отрази негативно на единната европейска валута.

През миналата година бюджетният дефицит на Гърция е бил в размер на 13,6 на сто от брутния вътрешен продукт, което е повече от предварителните данни за отрицателно салдо от 12,9 на сто, пише BusinessWeek.

Ако изобщо това може да се смята за позитивна новина обаче, Гърция вече не е с най-големия дефицит в еврозоната. Тя бе изпреварена от Ирландия, която е регистрирала отрицателно бюджетно салдо от 14,3 на сто за 2009 година.

Проблемите за Гърция не спират до тук, тъй като от Евростат предупреждават, че може да има и нова корекция на дефицита и да се окаже, че той е с още 0,3-0,5 процентни пункта по-голям.

В резултат на новините доходността по гръцките правителствени облигации скочи до нов рекорд от влизането на страната в еврозоната. Така облигациите на страната вече се търгуват с доходност от 8,13 на сто, което е повече от два пъти над тази, при която се търгуват немските ДЦК.

Новините за дефицитите на Гърция и Ирландия доведоха до рязко отстъпление на еврото на валутните пазари. Единната валута поевтиня с близо 0,4 на сто до 1,3335 долара за евро към 13:30 часа българско време. Така бе заличен първоначалният ръст, постигнат след силните данни за производството в Германия.

На борсата в Атина пък настроенията станаха силно песимистични и представителите на банковия сектор поеха рязко надолу. Пазарната капитализация на Marfin Egnatia Bank пада със 7,4 на сто, а акциите на Piraeus отстъпват с 6,7 на сто. При Aspis Bank и National Bank of Greece спадът е по 5,6%.

С по близо 5 на сто пада и пазарната капитализация на Alpha Bank и Eurobank EFG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още