IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси отново поеха надолу след два дена ръст

Поскъпването на йената и поевтиняването на суровините понижи акциите на японските износители и на добивните компании

11:33 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси отново поеха надолу след два дена ръст

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион отново поеха надолу след два поредни дни на ръст, като с най-силен спад днес се отличи фондовата борса в Токио. Поскъпването на японската йена понижи цените на акциите на японските износители, които допринесоха най-много за днешния спад на основния японски борсов индекс Nikkei 225 от 1,3% до 10 949,09 пункта, предаде Bloomberg.

Днес стана ясно, че износът на Япония е нараснал с 43,5% на годишна база през март. Това загатва, че растящото потребление в бързоразвиващите се азиатски страни ще подкрепи производствения сектор и възстановяването на втората по големина икономика в света през тази година.

Инвеститорите останаха предпазливи на фона на излизащите многобройни финансови резултати на редица големи компании в региона. Притесненията, че планираната реформа на финансовия сектор в САЩ може да ограничи действията на банките и да понижи печалбите им, натежаха на компаниите от финансови сектор. Поевтиняването на суровините на свой ред понижи акциите от добивния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,6% до 126,35 пункта. Финансовите компании в неговия състав бяха най-губещите днес, като акциите им поевтиняха средно с 0,9%. Междувременно японската йена поскъпна срещу всички 16 най-търгувани валути, като най-силно скочи срещу еврото.

Със силен спад от 1% до 4 907,40 пункта завърши сесията и за австралийския индекс S&P/ASX 200, а в Нова Зеландия NZX 50 изгуби половин процент до 3 287,46 пункта. С 0,5% отстъпи и основният южнокорейски индекс Kospi въпреки новината за рекордната печалба на най-голямата автомобилна компания в страната Huyndai. В Тайван широкият индекс Taiex се понижи с 0,2% до 7 978,69 пункта.

В същото време банките и строителните компании станах обект на разпродажби на фондовата борса в Шанхай заради притеснения, че мерките на правителството в Пекин за ограничаване на растежа на жилищния пазар в Китай ще влошат финансовите резултати на тези компании. Широкият китайски индекс Shanghai Composite завърши сесията със спад от 0,6%, а в Хонконг Hang Seng загуби 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още