IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Hyundai скочи петкратно и отбеляза нов рекорд

Новите модели автомобили и евтината южнокорейска валута подкрепят продажбите на Hyundai

11:09 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Hyundai скочи петкратно и отбеляза нов рекорд

Най-голямата южнокорейска автомобилна компания Hyundai Motor продължи да подобрява рекордите си, след като печалбата й се увеличи петкратно през последните 12 месеца и достигна нова рекордно висока стойност.

Hyundai Motor е автомобилната компания с най-голям размер на печалбата си в света, заема четвърто място по своя пазарен дял и е най-бързо развиващият се автомобилопроизводител.

Повишеното търсене на автомобили в световен мащаб и новите модели на Hyundai Motor увеличават нетната печалба на компанията до 1,13 трлн. корейски вона (1 млрд. долара) за първите три месеца на тази година, предаде Bloomberg.

Това е повече в сравнение с предишния рекорд, поставен през трите месеца до края на юни 2009 г., когато компанията излезе на печалба от близо 812 млрд. корейски вона.

Финансовите анализатори очакваха, че печалбата на Hyundai Motor ще се увеличи по-малко до 790,3 млрд. вона спрямо положителния резултат от 225 млрд. корейски вона преди една година.

Продажбите на автомобилната компания се увеличават с 40% на годишна база до 8,4 трлн. вона (7,45 млрд. долара).

Ръководството на Hyundai посочва, че новите модели на Sonata и Tucson са изкушили купувачите и са помогнали за 26-процентния ръст в продажбите на автомобили в сравнение с първото тримесечие на 2009 г. В рамките на трите месеца до края на март компанията е продала общо 825 100 автомобила.

Hyundai, която се намира в ожесточено съперничество с японските автомобилопроизводители, печели и от поскъпването на йената през последната година, което оскъпява японските автомобили на основните й конкуренти в лицето на Toyota и Honda.

Акциите на Hyundai поскъпнаха с 0,4% до 125 500 вона за акция на фондовата борса в Сеул, като от началото на годината са поскъпнали с 3,7%, след като цената им се утрои през миналата година.

Световният пазарен дял на Hyundai се увеличава до 4,8% през първото тримесечие спрямо 4,7 на сто преди година. Продажбите на дребно само в Южна Корея се увеличават с 30% на годишна база през първите три месеца на годината, като Sonata става най-продаваната кола в азиатската страна.

В САЩ продажбите на Hyundai се повишават с 16% на годишна база, тези в Европа нарастват с 25 на сто, а в Индия и Китай отчитат ръст от съответно 38% и 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още