IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Starbucks расте близо девет пъти

Резултатът се дължи както на по-големия брой клиенти в периода януари-март, така и на увеличените им покупки

10:45 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Starbucks расте близо девет пъти

Печалбата на щатската верига кафенета Starbucks се е увеличила над осем пъти на годишна база през второто фискално тримесечие (януари-март) на компанията, предава AP.

Резултатът се дължи както на по-големия брой клиенти през периода, така и на увеличените им покупки.

Усилията на Starbucks да подпомогне международния си бизнес и да увеличи продажбите извън собствените си обекти са довели до печалба в размер на 217,3 млн. долара за тримесечието или 28 цента на акция (29 преди извънредни разходи).

За съответния период на миналата година бе реализирана печалба от едва 25 млн. долара, т.е. увеличението е 8,7 пъти.

В същото време приходите от продажби се повишават с 8,6% на годишна база до 2,53 млрд. долара.

Както продажбите, така и печалбата надхвърлиха прогнозите на Wall Street. Анализатори, интервюирани от Thomson Reuters, предвиждаха приходи от 2,41 млрд. долара и печалба от 25 цента на акция преди извънредни разходи.

Starbucks повиши и прогнозата за годишната си печалба до 1,19-1,22 долара на акция от предишните 1,05-1,08 долара.

От компанията обявиха, че продажбите в обектите, открити преди повече от година в САЩ, са нараснали със 7% в периода януари-март. За същия период на миналата година бе отчетен спад от 3%. В този период Starbucks предприе съкращения в разходите и затваряне на обекти.

През четвъртото тримесечие на 2009 печалбата на щатската верига кафенета се увеличи над три пъти на годишна база до 241,5 млн. долара, а приходите нараснаха с 3,8% до 2,7 млрд. долара.

Преди около месец Starbucks обяви, че ще започне изплащането на 10 цента дивидент на акция - първият дивидент в брой, платен от компанията. От веригата тогава обявиха и нова процедура за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още