IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разкриха поредната финансова пирамида в САЩ, този път за $900 млн.

С присвоените пари измамникът правел екстравагантни дарения и водел охолен живот в къща за 5 млн. долара

22:07 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разкриха поредната финансова пирамида в САЩ, този път за $900 млн.

Регулаторните органи в Маями Бийч, Флорида, разследват поредната финансова пирамида в САЩ. Измамната схема е била в размер на 900 млн. долара, а начело на нея е бил филантропът Невин Шапиро.

Шапиро е основен спонсор на спортната програма на Университета в Маями. Той е известен със своите дарения и екстравагантни спонсорски прояви, предава Ройтерс.

Инвеститорите са били примамвани с обещание за доходност от впечатляващите 26 на сто годишно, като обяснението е било, че средствата им се използват за финансиране на компанията на Шапиро Capitol Investments. Нейната дейност пък била свързана с управлението на магазини.

Вместо това обаче 41-годишният измамник използвал парите, за да води охолен живот и да прави странни дарения. Със средствата на новопостъпилите инвеститори пък той плащал лихвите и главниците по заетите от по-старите вложители средства.

Според обвинението Шапиро е използвал поне 38 млн. долара от привлечените средства за лични нужди и операции, които не засягали представения бизнес модел. Той си бил купил къща за 5 млн. долара, сезонни билети за много спортни събития и различни луксозни стоки.

За да привлича нови вложители Шапиро използвал маркетинг от уста на уста, като за него често се застъпвали заможни хора. Освен това той непрекъснато демонстрирал благосъстоянието си, което било един вид гаранция, че нещата вървят в правилна посока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още