IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корпоративните акули са готови да разкъсат Goldman Sachs

Обвинението в пазарна манипулация веднага бе използвано от конкурентите, за да бъдат отмъкнати клиенти

09:14 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Корпоративните акули са готови да разкъсат Goldman Sachs

Едва дни, а може би дори и само часове след новината за обвинението на Goldman Sachs в пазарна манипулация, конкурентите на банката се впуснаха в яростна битка, за да отмъкнат от нейните клиенти и от пазарния й дял.

Инвестиционни банкери са уличени в лобиране пред ръководителите на държавната китайска банка Agricultural Bank of China и пред висшестоящи фигури в Пекин за прекратяване на услугите на Goldman Sachs по организиране на IPO на финансовата институция.

Очакваният размер на публичното предлагане е на стойност над 20 млрд. долара и се счита за доста апетитна хапка от гледна точка на потенциала за приходи от комисиони, се казва в материал на CNBC.

Източниците на информацията, които са пожелали анонимност, са влезли в контакт и с Bank of Communications в Китай с цел да развалят сътрудничеството с Goldman Sachs. То е свързано с емитирането на права за 6,1 млрд. долара, които петата по големина ще направи опит да пласира в Хонконг.

За момента коментар е отказан както от страна на Goldman Sachs, така и от страна на двете китайски банки. Въпреки това обаче опасността за финансовата институция е напълно реална, смятат анализатори.

Конкурентите на Goldman залагат на това, че в Китай се обръща голямо внимание на чистото име на компаниите и затова правят всичко възможно, за да опетнят обвинената в манипулация банка.

Ветерани в инвестиционното банкиране са уверени, че конкурентите на Goldman ще нападнат силно.

„Ще се стигне до атаки срещу Goldman с мотивите – вижте, вие никога няма да бъдете истински клиент на тази банка. Единственият клиент на Goldman е самата Goldman”, коментира инвестиционен банкер пред CNBC.

Паметливите на Wall Street дори си припомнят дните около фалита на Lehman Brothers, когато всички представители на индустрията се изказваха в подкрепа на закъсалата банка и уверяваха, че тя ще се справи. Непосредствено преди и след нейния крах обаче те се впуснаха в агресивна война за клиентите й. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още