IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък върху банковите транзакции ще бъде централна тема на срещата на Г-20

Спекупациите около евентуалното приемане на идеята вече се отразяват негативно на банковите акции

20:04 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Данък върху банковите транзакции ще бъде централна тема на срещата на Г-20

Въвеждането на данък върху банковите транзакции на глобално ниво ще бъде сред основните теми за разговор на предстоящата среща на страните от Г-20. На този етап въвеждането на такъв данък изглежда малко вероятно, но се очаква напредък по евентуалната му структура.

В края на седмицата финансовите министри и ръководителите на централните банки на страните от Групата на 20-те ще се срещнат във Вашингтон. Тогава са и годишните срещи на МВФ и Световната банка, което означава, че в американската столица ще бъде събран целия финансов елит на света.

Според представител на американското финансово министерство, пожелал анонимност, международната подкрепа за такъв данък нараства значително. За да стане той факт обаче е необходимо изглаждане на технически подробности по въвеждането му.

Причината е, че не всички имали еднакви виждания за прилагането му, предава Market Watch.

В бюджета на САЩ президентът Обама вече предложи въвеждането на данък върху банките, със средствата от който да бъдат върнати разходите на държавата по подпомагане на финансовата система.

Великобритания също предложи данък, от който да се събират пари за решаване на бъдещи проблеми на финансовата система, подобен подход бе потърсен и в Германия. Канада също е близо до такива идеи, допълва медията.

Другата водеща тема на разговорите се очаква да бъде валутният курс на Китай и натискът по посока увеличаване на стойността на китайската валута.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още