IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нуриел Рубини: Никакъв пакет не може да спаси Гърция

Дълговата криза се разраства из страните от ОИСР, смята икономистът

11:23 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нуриел Рубини: Никакъв пакет не може да спаси Гърция

Кризата с държавните дългове, пред която е изправена Европа и която стартира от Гърция, се разраства и в други големи икономики, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Такова е мнението на икономиста Нуриел Рубини.

„Устойчивостта на публичния дълг се превърна в сериозен проблем за развитите икономики, което е особено видно за Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания, но също така и в други големи икономики, като САЩ например“, посочва Рубини, цитиран от CNBC.

В момент, когато гръцкото правителство провежда среща с делегация на Международния валутен фонд в Атина, Рубини посочва, че проблемите на Гърция не могат да бъдат решени от какъвто и да е спасителен пакет.

„Проблемите в рамките на еврозоната идват основно заради загубата на конкурентност, висок ръст на заплатите и разходите за труд, които надхвърлят нарастването на продуктивността, недисциплинирана фискална политика и най-важното – заради поскъпването на еврото между 2002 и 2008 година“, убеден е Рубини.

С тази гледна точка Рубини се доближава до вижданията на Джордж Сорос, според когото спасителният план няма да сработи.

„Плановете на ЕС и МВФ да спасят най-слабата от страните в еврозоната – Гърция, предизвикват скептицизъм на пазарите, тъй като не могат да отстранят основния проблем с устойчивостта на дълговете“, смята Нуриел Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още