IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отново над 84 долара за барел

Енергийната суровина поскъпва за втори ден, след като петролните запаси на САЩ отчетоха спад

09:05 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола отново над 84 долара за барел

Цената на петрола се върна над нивото от 84 долара за барел и поскъпва за втори пореден ден днес, след като данни на Американския петролен институт от вчера показаха, че запасите от суров петрол на страната са намалели неочаквано със 741 хил. барела през миналата седмица.

Добрите финансови резултати на редица големи американски компании от финансовия, технологичния и потребителския сектор също подкрепиха позитивните очаквания на инвеститорите за възстановяването на икономиката, което ще повиши търсенето на енергийни суровини, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол, който се търгува на Нюйоркската петролна борса, поскъпва с 0,7% до 84,41 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Цената на юнските петролни фючърси се вдигна със 72 цента и завърши вчерашната сесия на ниво от 83,85 долара за барел.

Петролът с доставка през май, чиито фючърси изтекоха вчера, поскъпна с 2 долара до 83,45 долара за барел.

Междувременно на международната петролна борса в Лондон брентът с доставка през юни поскъпва с 0,7% до 85,40 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Юнските фючърси на петрола завършиха вчерашната сесия с повишение на цената от 57 цента, или 0,7%, до 84,80 долара за барел.

За вдигането на цената на енергийната суровина допринесе и новината, че въздушното пространство над Европа постепенно се отваря, което означава, че въздушният трафик над континента скоро може да се възстанови напълно, а това ще повиши търсенето на горива.

Днес се очакват данните на Министерството на енергетиката на САЩ за резервите от суров петрол на страната, които са по-пълни от тези на Американския петролен институт, защото обхващат всички рафинерии в страната. Според икономисти те ще покажат спад на петролните запаси от 750 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още