IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността по тримесечните гръцки ДЦК се удвои

Рисковата премия по гръцките десетгодишни облигации се повиши до нова рекордно висока стойност

14:53 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по тримесечните гръцки ДЦК се удвои

Лихвеният процент, който гръцкото правителство трябва да заплаща по своите тримесечни държавни ценни книжа (ДЦК), се удвои в рамките на три месеца, като достигна 3,65%.

Това показа днешният аукцион на тримесечни гръцки ДЦК, чрез който правителството на Гърция успя да продаде на инвеститорите дългови книжа за 1,95 млрд. евро, предаде Bloomberg.

Среднопретеглената доходност на емисията възлезе на 3,65%, което е два пъти повече в сравнение с доходността от 1,67% по тримесечните ДЦК, продадени по време на последния подобен аукцион на 19 януари тази година.

Емисията е била презаписана 4,61 пъти, съгласно данните на Агенцията за управление на държавния дълг на Гърция.

Резултатите от днешния аукцион на гръцки държавни ценни книжа показват две неща. От една страна инвеститорите са все още притеснени от възможността Гърция да фалира и затова изискуемата от тях лихва по тримесечните гръцки ДЦК се е удвоила в сравнение с януарските си нива.

От друга страна тази доходност се оказа по-ниска от очакваните от икономистите 4,5%, което, заедно с презаписването на емисията, означава, че интересът към краткосрочни гръцки дългови книжа остава силен.

По време на последния си аукцион на държавни облигации на 13 април Гърция продаде шестмесечни ДЦК с доходност от 4,55% и едногодишни ДЦК с доходност от 4,85%.

Рисковата премия по гръцките десетгодишни облигации продължава да се увеличава и се повиши до нова рекордно високата стойност днес от 472 базисни пункта.

Това означава, че за да купят десетгодишни облигации от Гърция, вместо от Германия, инвеститорите изискват допълнителна лихва от 4,72 процентни пункта над тази по немските ДЦК.

През последните десет години средната рискова премия по десетгодишните гръцки ДЦК е била 61 базисни пункта, или около 7,7 пъти по-ниска от тази в момента.

Недоверието на финансовите пазари към Гърция принуди страните от еврозоната да се споразумеят и да отделят 30 млрд. евро в спасителен фонд за Гърция. Условията за задействането на спасителния механизъм обаче все още не са уточнени, след като заплануваната за 19 април среща в Атина между Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка бе отложена заради блокираното въздушно пространство над Северна Европа.

Още по темата за дълговата криза в Гърция:

Само преструктуриране на дълга може да спаси Гърция

Трагедията на Гърция: Корупцията и подкупите

Аксел Вебер: Гърция може и да се нуждае от повече от обещаното

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още