IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към Великобритания приближава нов облак, отварянето на летищата под въпрос

От 7 сутринта някои европейски летища подновиха дейност, много полети обаче продължават да бъдат отменяни

10:49 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Към Великобритания приближава нов облак, отварянето на летищата под въпрос

Британската Национална служба за въздушно движение (NATS) предупреди тази сутрин за приближаване към въздушното пространство на страната на нов вулканичен облак от Исландия, където изригванията на вулкана Еяфялайокул продължават, съобщи Итар-Тасс.

По данни на NATS при това изригване е имало ново мащабно изхвърляне на вулканична пепел в атмосферата, което може да постави под заплаха плановете за отваряне на летищата на Великобритания, затворени за полети миналата седмица.

Междувременно летищата в Шотландия и Нюкасъл възобновиха излитанията и кацанията на самолети от 7 часа местно време (9 часа българско време). Планира се въздушното пространство на Англия да бъде отворено от 13 часа (15 часа българско време), но централните лондонски летища, вкл. „Хийтроу“, засега ще продължат да бъдат затворени.

Парижките летища от тази сутрин частично са възобновили работа, като се извършват полети по далечни дестинации, като Северна и Южна Америка. Предвижда се полетите до Европа да се възобновят от 12 часа (13 часа българско време). Полетите до Москва са възобновени, но се предупреждава за възможни промени в разписанията.

Рано тази сутрин Норвегия, Унгария и Полша отново обявиха за затваряне на част от въздушното си пространство във връзка с повишаване на концентрацията в атмосферата на вулканична пепел, се казва в сутрешната сводка на Евроконтрол. Полетите между Москва и Брюксел и днес се отменят.

Съгласно утвърдения вчера вечерта план на министрите на транспорта на ЕС възстановяването на полетите в Европа трябва да започне постепенно днес от 7 часа (българско време). Така че към момента би трябвало да функционират летищата в Австрия, Белгия, Великобритания, България, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Словакия, Швеция, Швейцария. До 17 часа (българско време) би трябвало да отворят летищата си и останалите европейски страни.

От летище София съобщиха по-рано тази сутрин, че някои полети са възобновени, но продължава да има и отмяна на полети.

В същото време от Евроконтрол отбелязват, че отделни въздушни коридори и части от въздушното пространство на европейските страни могат да се затварят в оперативен режим в зависимост от метеорологичните условия.

Още по темата:

Вулканите и историята – защо е редно полетите да бъдат спрени

Изригването на исландския вулкан – лошо за трафика, но добро за въздуха

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още