IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AIG ще съди Goldman заради $2 млрд. загуби, причинени от измамната схема

Действията на застрахователната компания са сигнал за потенциала, който има започналият в петък скандал

09:13 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
AIG ще съди Goldman заради $2 млрд. загуби, причинени от измамната схема

Контролираната от правителството на САЩ застрахователна компания AIG обмисля да започне съдебен процес срещу Goldman Sachs заради загуби, натрупани заради застрахователни сделки на стойност 6 млрд. долара.

Обект на застраховане са били ипотечни книжа, подобни на тези, заради които сега банката се разследва от регулаторните органи на САЩ.

Застраховките на този тип продукти са довели до загуби в размер на около 2 млрд. долара, а започването на съдебни процедури от страна на AIG разкрива потенциала, който има започнатият в петък скандал. Тогава американската комисия по ценни книжа и борси обвини Goldman в пазарна манипулация при инструменти, базирани на високорискови ипотеки.

Ако AIG или някой друг инвеститор разкрият, че транзакциите, в които са участвали, крият същите проблеми по разкриване на информацията, каквито са открили американските регулатори, то е възможно подаването на жалба и започването на съдебен процес, пояснява CNBC.

Според източници, запознати с действията на AIG, застрахователната компания прави преглед на сделки за застраховане на структурирани дългови инструменти, създадени от Goldman, на стойност 6 млрд. долара. За момента обаче от компанията отказват коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още