IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките и авиокомпаниите доведоха до борсов спад в Европа

Случващото се с Goldman Sachs и проблемите в европейския въздушен трафик бяха определящи за настроенията днес

18:56 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките и авиокомпаниите доведоха до борсов спад в Европа

Борсовата седмица започна със спад за водещите европейски индекси, като под най-силен натиск попаднаха представителите на финансовия сектор и транспорта. Повод за това дадоха обвиненията в пазарна манипулация, отправени към американската банка Goldman Sachs в петък, както и проблемите в европейското въздушно пространство.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 отстъпи с 0,65 на сто до 266,19 пункта, макар през по-голямата част от деня показателят да се движеше с по-голям спад.

Акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 1,6 на сто, а тези на швейцарският гигант UBS – с 1,55 на сто. Като основна причина за това може да се посочи разследването срещу Goldman Sachs, което според мнозина анализатори може да се отрази много негативно на пазарното доверие.

Към края на сесията обаче се наблюдаваше засилен интерес към банковия сектор, тъй като Citigroup отчете силно първо тримесечие с 4,4 млрд. долара печалба.

Днес основният индекс в Германия DAX се понижи с 0,32 на сто до 6 162 пункта, докато на Острова FTSE 100 отстъпи с 0,28 на сто до 5 728 пункта. Френският САС 40 пък се понижи с 0,42 на сто до 3 970 пункта.

Представителите на авиацията загубиха значителна част от пазарната си капитализация заради неяснотата около възстановяването на нормалния въздушен трафик над Европа. Акциите на Air France поевтиняха с 2,9 на сто, а тези на British Airways се движеха със спад от над 4,5 на сто през деня, но в крайна сметка отстъпиха с 1,23 на сто.

Книжата на Lufthansa изгубиха 3,2 на сто, а тези на easyJet – 4,56 на сто. Пазарната капитализация на Ryanair падна с 2,85 на сто, а пък на Iberia – с 2,3 на сто.

Новата седмица отново започна с недоверие към Гърция, където рисковата премия отново достигна рекордно високи нива, а основният индекс ASE Composite се понижи с 1,64 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още