IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден антирекорд за рисковата премия по гръцките ДЦК

Повод за това стана отложената среща между Гърция, МВФ и еврозоната за условията, при които Атина ще получи достъп до спасителната помощ

18:39 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден антирекорд за рисковата премия по гръцките ДЦК

Цената на гръцките държавни ценни книжа (ДЦК) продължи да пропада в началото на тази седмица, като в резултат на това тяхната доходност и рискова премия се повишиха до нови рекордно високи нива.

Това е израз на недоверието на финансовите пазари по отношение на способността на правителството в Атина да се справи с дълговата криза в страната, дори и с подкрепата на Европейската централна банка, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), предаде Bloomberg.

Официалните представители на трите институции отложиха своята визита в Атина, след като въздушното пространство над Северна Европа остана затворено заради облака от вулканична пепел, който се появи след изригването на вулкан в Исландия.

По този начин бе отложено началото на важните преговори между гръцкото правителство, еврозоната и МВФ относно условията, при които страната ще може да получи достъп до създадения за нея спасителен фонд от 45 млрд. евро. Срещата на високо равнище, която трябваше да започне в Атина днес, се отложи за 21 април.

Новината засегна не само гръцките, но и ирландските и португалските държавни облигации. Анализатори са на мнение, че тревогите на финансовите пазари относно Гърция няма да утихнат, докато параметрите на споразумението за нейното спасяване не бъдат оповестени.

Доходността на десетгодишните гръцки ДЦК скочи с 38 базисни пункта до 7,82%, което е нов рекорд. По този начин рисковата премия по тях, която показва разликата между доходността на гръцките и немските ДЦК с 10-годишен падеж, се увеличи до 468 базисни пункта, което е най-високата й стойност от октомври 1998 г. насам, когато е създадена еврозоната.

Това показва, че инвеститорите изискват от гръцкото правителство да получават лихва с 4,68 процентни пункта по-висока от тази, която им се предлага от немските държавни ценни книжа.

Рисковата премия по португалските десетгодишни ДЦК на свой ред се повиши с 13 базисни пункта до 152 базисни пункта, а тази по ирландските ДЦК скочи със 7 базисни пункта до 154 базисни пункта.

Суаповете за защита от фалит на гръцката държава междувременно се повишиха със 17 базисни пункта до 455 базисни пункта, което също е рекордно високо ниво, съгласно данните на CMA DataVision.

Гръцкото правителство трябва да посрещне свои задължения по падежиращи ДЦК за 8,2 млрд. евро утре.

Според Агенцията за управление на държавния дълг на Гърция страната няма други задължения до края на април. Въпреки това правителството планира да предложи тримесечни ДЦК за 1,5 млрд. евро утре.

Резултатите от аукциона ще бъдат добър ориентир за доверието на инвеститорите към способността на задлъжнялата европейска нация да се справи с финансовите си проблеми.

Още по темата за дълговата криза в Гърция:

Само преструктуриране на дълга може да спаси Гърция

Трагедията на Гърция: Корупцията и подкупите

ЕС е доволен от напредъка на работата по плана за помощ на Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още