IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК готова да разреши държавна помощ за авиокомпаниите заради вулкана

За да получат разрешение за предоставяне на държавна помощ, правителствата трябва да представят пред ЕК своите плановите за подпомагане на авиокомпаниите

15:06 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК готова да разреши държавна помощ за авиокомпаниите заради вулкана

„Европейската комисия (ЕК) е готова да даде разрешение на страните от Европейския съюз (ЕС) да могат да предоставят спешно държавна финансова помощ на пострадалите заради вулкана в Исландия европейски авиокомпании“. Това е заявил днес в Брюксел зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по транспорта Сийм Калас, цитиран от Итар-Тасс.

По думите на еврокомисаря помощта ще бъде за търпящите многомилионни загуби компании, заради изцяло или отчасти прекратените им полети.

Слийм Калас е обяснил, че за да им бъде дадено разрешение от ЕК, правителствата на държавите от ЕС трябва да представят пред комисията своите плановите за финансова помощ на авиокомпаниите, за да може ЕК да даде заключение дали те съответстват на европейските норми за конкуренция, но с оглед на безпрецедентния характер на кризата.

Въпросът за възможността за предоставяне на държавна помощ на авиокомпаниите беше повдигнат преди три дни, когато стана ясно, че според прогнозите загубите на авиопревозвачите ще надхвърлят 1 млрд. долара. Днес се цитират данни за загуби от 200 млн. долара на ден, като според исландската метеорологична служба облакът от пепел над Европа няма да се разсее чувствително поне до 23 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още