IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свободно падане за борсовите индекси в Азия

Причина за това стана разследването срещу Goldman Sachs и наложената на китайските банки забрана да отпускат заеми на купувачите на трети имот

12:15 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Свободно падане за борсовите индекси в Азия

Новината за разследването срещу Goldman Sachs, която е заподозряна в крупна измама с ипотечни ценни книжа, предизвика вълна от разпродажби на щатските и европейските борси в петък, която се пренесе и в Азия днес. Намаленият риск апетит на инвеститорите понижи не само цените на акциите, но и тези на суровините, като в същото време вдигна силно курса на долара срещу всички основни валути.

Според анализатори обвиненията срещу инвестиционната банка Goldman Sachs ще разклатят силно и без това крехкото доверие във финансовите пазари, и може да накарат много инвеститори да излязат от тях. За силното понижение на азиатските индекси днес освен това допринесе и новината, че правителството на Китай продължава да ограничава инвестициите в недвижими имоти, предаде Bloomberg.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, потъна с цели 2,1% до 125,62 пункта. Днешното му понижение е най-силното за последните два месеца. В петък азиатските борси отстъпиха рязко от 20-месечния си връх заради разпродажби в жилищния и строителен сектор на борсите в Шанхай и Хонконг.

Най-болезнен спад днес от 4,4% до 1 175,3 пункта понесе широкият китайски индекс Shanghai Composite. Причина за това даде новината, че правителството в Пекин е наредило на банките в страната да спрат да отпускат ипотечни заеми за покупката на трети имот. Основният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng на свой ред изгуби 2,1% до 21 405 пункта заради разпродажби във финансовия сектор.

Цената на петрола падна под 82 долара по време на днешната електронна търговия в Азия в сравнение с 86 долара в началото на миналата седмица. Акциите на Goldman Sachs се обезцениха с цели 13% до края на петъчната сесия на Нюйоркската фондова борса. Финансовите компании бяха най-губещи по време на днешната сесия в азиатския и тихоокеанския регион, заедно с тези от добивния сектор.

Индексът на най-големите и търгувани компании на Токийската фондова борса Nikkei 225 отстъпи с 1,7% до 10 908,77 пункта, а в Тайван Taiex изгуби 3,2% до 7 854,22 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 падна с 1,4% до 4 915,10 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,9% до 3 282,20 пункта.

На фондовата борса в Тайланд основният индекс SEТ продължи да се понижава бързо и отстъпи с 1,7 на сто, след като антиправителствени демонстранти призоваха за организирането на нов масов протест в столицата Банкок утре. Сблъсъците между полицията и демонстрантите в началото на април накараха чуждите инвеститори да се изтеглят, като продадат тайландски акции за над 200 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още