IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газовият ОПЕК“ ще се стреми да поддържа високи цените на газа

Страните износителки на газ ще опитат да намалят доставките, за да се повишат цените на газа

12:00 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Газовият ОПЕК“ ще се стреми да поддържа високи цените на газа

Форумът на страните износителки на газ (наричан неофициално „газов ОПЕК“) ще се стреми да не допусне падането на цените на синьото гориво на международните пазари. Това е заявил министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко по време на среща в алжирския град Оран на представителите на страните от газовата организация, съобщи Итар-Тасс.

По думите на Шматко страните участнички ще обсъдят „пътища за установяване на справедливи цени на газа“, стремейки се да не падат цените на този енергоносител.

По-конкретно, форумът на страните износителки на газ, които фактически притежават над 70% от запасите на това гориво в света, ще обсъди предложението на Алжир обемът на доставките на световния пазар да се намали, тъй като „ако бъде намалено производството на природен газ, то цените му ще се покачат“.

Алжирският министър на енергетиката е изказал становище преди началото на срещата на „газовия ОПЕК“, че би трябвало да се преразгледат обемите на производството на газ за износ, с цел стабилизиране на цените на този енергоносител.

По думите му в хода на работата на започващата днес среща на Форума на страните износителки на газ, ще бъде направен опит да се вземе решение за регулиране на газовия пазар.

Основите на Форума на страните износителки на газ бяха поставени в края на 2008 г. на среща в Москва, когато министрите на енергетиката от 12 страни, между които Русия, Либия, Алжир, Нигерия, Египет, Венецуела, Боливия и Катар, подписаха споразумение за създаване на организацията и изработиха нейния устав. Организацията обаче започна официално да функционера, след като в края на 2009 г. министрите на енергетиката на 12-те страни, големи износителки на природен газ, избраха руснак за генерален секретар на организацията.

Тогава оттам твърдяха, че тя няма да се меси в ценообразуването на газа на международните пазари, каквито опасения имаха европейски експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още