IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на превозвачи и туроператори поеха рязко надолу

Само от TUI обявяват загуби от 31 млн. долара заради спрените самолетни превози

10:49 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на превозвачи и туроператори поеха рязко надолу

Седмицата стартира със силен спад в цената на акциите от авиосектора и туроператорите. Причина за това е продължаващият хаос в европейското въздушно пространство въпреки заявената готовност на част от летищата да започнат работа.

Акциите на немския авиопревозвач Lufthansa потъват с близо 5,5 на сто в началото на днешната сесия във Франкфурт. Основният индекс DAX пък се движи с понижение от 0,4 на сто до 6 157 пункта.

Книжата на Easy Jet губят 3,7 на сто от стойността си, а тези на Ryanair отстъпват с 3 на сто. Пазарната капитализация на British Airways пък потъва с 6 на сто. На този фон британският индекс FTSE 100 губи 0,2 на сто.

Сред най-потърпевшите днес е френската авиокомпания Air France-KLM, като акциите и поевтиняват с цели 8,3 на сто само минути след старта на борсовата сесия. За това време френският индекс CAC 40 загуби 0,6 на сто.

Една от малкото компании, която е обявила прогноза за загубите си от авиокризата, е туроператопрът TUI Travel. Изчисленията показват, че за момента загубата на компанията възлиза на около 20 млн. паунда (30,6 млн. долара). Прогнозите са, че всеки ден, през който кризата продължи, ще струва още около 5-6 млн. лири.

В резултат на това акциите на TUI Travel губят 3,5 на сто тази сутрин.

*Актуално към 10:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още