IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският премиер обяви Goldman Sachs за „морално банкрутирала“

Критиките на Гордън Браун дойдоха след обвинението срещу американската банка в пазарна манипулация

10:21 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Британският премиер обяви Goldman Sachs за „морално банкрутирала“

Премиерът на Великобритания Гордън Браун атакува американската банка Goldman Sachs, обявявайки, че тя е „морално банкрутирала“. Повод за критиките към финансовата институция даде обвинението, че тя е манипулирала финансовите пазари.

Браун, който се бори за нов мандат начело на британското правителство, поиска от финансовите регулатори на Острова да проведат собствено разследване на банковия сектор.

„Банките все още са проблем. Те са риск за икономиката“, аргументира се премиерът, цитиран от FT.

Немските власти също обявиха, че ще започнат собствено разследване по случая, като евентуално ще се предприемат съдебни действия срещу Goldman. Повод за това дава фалитът на немската банка IKB през 2007 година, като финансовата институция стана една от първите жертви на кризата.

Goldman Sachs със сигурност ще бъде в центъра на вниманието през цялата нова седмица, тъй като след пропадането на акциите на банката с почти 13 на сто в петък, ще бъде интересно как ще продължи търговията с тях.

Освен всичко останало, утре се очаква банката да публикува отчета си за първото тримесечие на годината. Две от водещите финансови институции в САЩ – JPMorgan и Bank of America вече предадоха отчетите си, като обявиха значителни печалби и доста добро представяне от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още