IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка планира увеличение на капитала с 3,5 млрд. долара

Мисли се и как да се дадат повече права за гласуване на развиващи се икономики като Китай

09:57 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Световната банка планира увеличение на капитала с 3,5 млрд. долара

Световните финансови лидери ще водят преговори тази седмица относно това как да се дадат повече права за гласуване в Световната банка на развиващите се икономики като Китай. Разговорите са прелюдия към по-важната битка за Международния валутен фонд, пише Ройтерс.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик е заявил в интервю за агенцията, че има планове и за увеличение на капитала на международната финансова институция с 3,5 млрд. долара, което ще е първо от над 20 години. Средствата ще дойдат от богатите страни и от развиващи се страни като Китай.

Това ще помогне на Световната банка да възстанови възможностите си, след като отпусна големи заеми по време на кризата.

Обсъжда се и въпрос за промяната на правата за гласуване в банката, която ще генерира допълнителни 1 млрд. долара свеж капитал, като това е доста сложна политическа тема, тъй като означава някои страни, по-специално в Европа, да се откажат отчасти от правата си за гласуване.

Великобритания, която е един от най-големите спонсори в банката, вероятно няма да може да вземе позиция преди да излязат резултатите от парламентарните избори на 6 май. Скандинавските страни, които обикновено са щедри по отношение на помощите за развиващите се страни, сега не са склонни да се откажат от правата си за гласуване.

На срещата си в Питсбърг миналата година лидерите на страните от Г-20 се споразумяха за прехвърляне на 3% от общите права на гласуване в Световната банка и на поне 5 на сто в Международния валутен фонд.

Решение за промяната на правата за гласуване в МВФ ще се взима в началото на следващата година.

В неделя от Световната банка и МВФ обявиха, че срещата на световните финансови лидери, определена за 22-25 април във Вашингтон, ще се състои въпреки затрудненото въздушно движение вследствие на избухването на вулкан в Исландия миналата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още