IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трагедията на Гърция: Корупцията и подкупите

Анализ на Wall Street Journal показва причините за тежкото състояние на южните ни съседи

12:17 | 17.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трагедията на Гърция: Корупцията и подкупите

Зад бюджетната криза, стегнала в силна хватка Гърция, стои една загадка: защо страната харчи толкова щедро, а събраните данъци са толкова малко? Много гърци посочват, че отговорът се състои само в две думи факелаки и рушвет, се казва в анализ на Wall Street Journal, посветен на случващото се в Гърция.

Факелаки е гръцката дума за малък пощенски плик – форма на подкуп, засягаща всички – от пациентите в болниците до рибарите. Рушвет пък е термин, използван като название на скъпи полтически услуги от всякакъв вид – от наемането на учители до имотни сделки с църквата, обяснява вестникът.

Заедно, тези две традиции за корупция, са създали проядена и недохранена държава, както и криза на доверието, която разтърсва цяла Европа.

През следващите седмици се очаква публикуването на изследване, според което подкупите, протекциите и другите форми на корупция са основните причини за надуването на дълговете на страната, лишавайки бюджета от приходи, равняващи се на поне 8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Този процент се равнява на 20 млрд. евро годишно.

„Основният ни проблем е системната корупция”, обяви премиерът на страната Георгиус Папандреу при поемането на поста миналата година.

Изследването се подготвя от Brookings, като в него се проследява връзката между корупцията и фискалните дефицити в 40 развити или почти развити икономики. То се очаква да покаже, че корупцията се отразява много сериозно на публичните финанси в Италия и Гърция, както и в по-малка степен в Испания и Португалия.

„Ако Гърция е налагала по-стриктен контрол върху корупцията, не чак като Швеция, но поне на нивото на Испания например, би имала с 4 процентни пункта по-нисък бюджетен дефицит за последните пет години”, казват авторите на изследването.

Към момента Гърция се намира на последно място от 16-те страни от еврозоната в класацията по контрол върху корупцията на Световната банка. В рамките на Европейския съюз пък страната си дели последното място с България и Румъния.

Миналата година 13,5 на сто от гръцките домакинства са използвали корупционни практики на стойност средно 1 355 евро, става ясно от друг доклад, публикуван от Transparency International. Гърците са плащали за получаване на разрешителни за строеж, шпфьорски книжки, за укриване на данъци и т.н.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още