IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен спад на Wall Street след обвинението срещу Goldman Sachs

Dow Jones изгуби 126 пункта, но се задържа над нивото от 11 хил. пункта

23:40 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен спад на Wall Street след обвинението срещу Goldman Sachs

Последната за тази седмица сесия донесе силни понижения на трите основните индекса на Wall Street в интервала от 1,1% до 1,6%, въпреки че две от компаниите в Dow Jones – Bank of America и General Electric, обявиха по-добра от очакваното печалба за първите три месеца на тази година.

Новината, че инвестиционната банка Goldman Sachs е обвинена в измама с ипотечни ценни книжа, шокира Wall Street и засенчи добрите данни за жилищното строителство в САЩ през март.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани борсови компании Dow Jones IA се понижи с 1,1%, или 126 пункта, до 11 018,66 пункта.

Широкият борсов измерител S&P 500 изгуби 1,6% до 1 192,13 пункта, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижи с 1,4% до 2 481,26 пункта.

Сесията в четвъртък донесе минимални изменения на трите индекса след разочароващите новини за първоначалната безработица и индустриалното производство.

Акциите на индустриалния конгломерат General Electric поевтиняха с 2,7% до 18,97 долара на Нюйоркската фондова борса, след като компанията отчете 18% спад на печалбата си за първото тримесечие до 2,3 млрд. долара, или 21 цента на акция. Анализаторите очакваха по-малка печалба на акция от 16 цента.

Най-голямата банка в САЩ Bank of America на свой ред съобщи, че е излязла на печалба от 3,2 млрд. долара за първите три месеца на годината, или 28 цента на акция. Това се оказа три пъти повече от пазарните прогнози, но въпреки това акциите на банката поевтиняха с цели 5,5% до 18,41 долара на Нюйоркската фондова борса.

Още повече поевтиняха акциите на Google на борсата Nasdaq, въпреки че компанията отчете 38-процентен ръст на печалбата си до 1,96 млрд. долара, или 6,06 долара на акция. Книжата на онлайн гигантът изгубиха 7,6% от цената си до 550,31 долара за акция.

Добрите финансови резултати на трите компании и данни за жилищното строителство през март бяха помрачени и от понижението на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет. Стойността му неочаквано се понижи до 69,5 пункта през април спрямо 73,6 за март, което е знак за влошаване на икономическите нагласи на домакинствата в САЩ.

Dow Jones, Nasdaq Composite и S&P 500 завършиха с ръст седем от последните осем седмици. В сравнение с нивото си на затваряне от предишния петък Dow Jones IA е нараснал с 0,2%, Nasdaq Composite е добавил 1,1%, но широкият S&P 500 се е понижил с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още