IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС е доволен от напредъка на работата по плана за помощ на Гърция

Страните от еврозоната ще затегнат съвместния контрол над икономиката, за да предотвратят дългови кризи в бъдеще

23:09 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС е доволен от напредъка на работата по плана за помощ на Гърция

Министрите на финансите от Европейския съюз, които се събраха на тридневна неофициална среща в Мадрид, изразиха удовлетворение от напредъка на работата по плана за финансова помощ на Гърция, предаде БТА.

Вчера гръцкото правителство поиска разяснения основно условията за задействане на плана, но гръцкият премиер Георгиос Папандреу уточни, че не е поискал той да бъде активиран.

В заседанието на ЕКОФИН участва и българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

Министрите на финансите от 16-те страни членки на еврозоната обясниха на днешната си среща в Мадрид до какъв стадий е стигнала техническата и правна подготовка за активиране на двустранните заеми на Гърция.

Президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер посочи днес пред журналисти, че подготвителната работа в еврозоната напредва със задоволително темпо, както и преговорите с МВФ по съвместната програма за помощ.

Обсъдени са били условията за отпускането на заемите, т.е. какви усилия ще бъдат поискани от Гърция в замяна.

Техническата работа по спасителния план за Гърция започна миналия понеделник с участие на представители на Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ). Те ще изпратят свои екипи в Атина идния понеделник, за да обсъдят въпроса с гръцките власти.

Юнкер посочи, че Гърция още не е подала заявка за задействане на механизма за отпускане на помощ.

Страните от еврозоната се споразумяха още да затегнат съвместния си контрол над икономиките в европейския валутен съюз като мярка за противодействие на дълговата криза, която вече ги принуди да имат готовност да отпуснат заеми за милиарди евро на затруднената Гърция, ако тя не може да си ги набави от финансовите пазари.

Първи на оценка ще бъдат подложени Испания и Финландия, последвани от Португалия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още