IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs бе обвинена в измама с ипотечни ценни книжа

Инвестиционната банка е прикрила конфликт на интереси, който е донесъл 1 млрд. долара загуба на инвеститорите

19:58 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs бе обвинена в измама с ипотечни ценни книжа

Инвестиционната банка Goldman Sachs и нейният вицепрезидент Фабрис Туре бяха обвинени от финансовите регулатори в САЩ в умишлено подвеждане на инвеститори чрез продажбата на дългови книжа, обезпечени с ипотечни заеми.

Именно такива сложни деривативни финансови инструменти, обезпечени с ипотечни заеми, допринесоха за най-тежката финансова криза в света от Великата депресия насам, предаде Bloomberg.

Goldman Sachs е поднесла невярна информация и е укрила от инвеститорите важни факти за предложените им дългови книжа, обвързани с високорискови ипотеки в САЩ.

Това се е случило в момент, в който кризата на жилищния пазар в страната е започнала да се усеща.

Банката е укрила от инвеститорите участието на хедж фонда Paulson & Co в структурирането на портфейла от ипотечни ценни книжа. В последствие хедж фондът е залагал срещу същите книжа, което е донесло на инвеститорите в тях загуба от 1 млрд. долара.

От обвинението на Комисията по борсите и ценните книжа в САЩ става ясно още, че фондът е платил около 15 млн. долара на Goldman Sachs за осъществяване на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още