IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите на авиацията заради вулкана в Исландия могат да достигнат $1 млрд.

ЕК обмисля евентуално разрешение за оказване на държавна помощ на европейските авиокомпании

17:05 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Загубите на авиацията заради вулкана в Исландия могат да достигнат $1 млрд.

Загубите на авиокомпаниите, извършващи пътнически превози, могат да достигнат 1 млрд. долара за неизпълнените полети заради облака от вулканична пепел от изригналия в Исландия вулкан. Такава е прогнозата на Центъра за азиатско-тихоокенска авиация, цитирана от Итар-Тасс.

Съгласно неговите разчети, около 6 млн. пътници ще бъдат засегнати в една или друга степен от преустановяването на работата на летища в 10 страни в Европа. От центъра уточняват, че прогнозата им се основава на предвиждането, че полетите в Европа ще се възстановят напълно до неделя. Ако критичната ситуация продължи, финансовите загуби на авиокомпаниите ще бъдат още по-големи.

Европейската комисия напомни днес на авиокомпаниите и пътниците, че законите на ЕС за защита на правата на пътниците продължават да важат, независимо че ситуацията е извънредна.

Еврокомисарят по транспорта Сийм Калас е коментирал, че всички пътници, полетите на които са отменени в Европа, „имат право на пълна и своевременна информация за ситуацията и условията за отмяна на полетите“. По думите му пътниците, блокирани на летищата, трябва задължително да са осигурени с безплатна храна и медицинска помощ от авиокомпаниите, а също да им бъде предложена нощувка в хотел. Пътниците също така имат право на връщане на заплатената сума за билетите или да получат безплатен билет за същия маршрут.

Същевременно еврокомисарят по транспорта е отбелязал, че предвид извънредния характер на затварянето на голяма част от европейското въздушно пространство, авиокомпаниите няма да бъдат считани за отговорни за отмяната или забавянето на полетите и съответно няма да са длъжни да изплащат на пътниците предвидените по европейското законодателство обезщетения за отмяна или забавяне на полети.

ЕК засега не е готова да даде точен отговор на въпроса дали страните от ЕС ще получат правото да окажат държавна помощ на европейските авиокомпании и летища, засегнати от кризисната ситуация.

 

Още по темата:

Свалиха залозите за мощно изригване на активизиралия се исландски вулкан

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още