IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимистичната вълна в САЩ се пренесе и при инвестициите в рисков капитал

Инвестициите в рисков капитал в страната за първото тримесечие на 2010 са нараснали с 38% спрямо миналата пролет

12:44 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимистичната вълна в САЩ се пренесе и при инвестициите в рисков капитал

Инвеститорите в рисков капитал са вложили повече средства в нови бизнес проекти през първите три месеца на 2010 в САЩ, отколкото за същия период година по-рано и това е знак за нарастващия оптимизъм за възстановяване на икономиката, съобщава Associated Press.

Икономическият застой през изминалата година създаваше пречки пред новите бизнеси да намират купувачи или да осъществят първоначални публични предлагания, а за инвеститорите в рисков капитал това означаваше по-трудна възвращаемостта на инвестициите.

Данни от последното изследване на PriceWaterhouseCoopers и National Venture Capital Association сочат, че въпреки спада от 10% спрямо последното тримесечие на 2009, инвестициите в рисков капитал за периода януари - март са нараснали с 38 на сто до 4,7 млрд. долара, сравнено със същия период на миналата година.

Инвестициите са разпределени в 681 проекта, което представлява ръст от 7 процента спрямо първото тримесечие на 2009.

„Смятам, че ще наблюдаваме най-малкото умерен растеж на инвестициите през 2010“, каза Бил Уиберг партньор в Advanced Technology Ventures. Ще има растеж в различни сектори, включително зелените технологии и ИТ сектора, допълни той

Както и през изминалите периоди, през първото тримесечие на 2010 новите проекти в биотехнологии са привлекли най-значителни средства – 825 млн. долара, или с 31% повече от същия период на миналата година.

Въпреки че инвестициите в този сектор са намалели през изтеклата година, инвеститорите в рисков капитал продължават да влагат средства, тъй като големите фармацевтични компании имат интерес в придобиването на нови компании, разработващи обещаващи лекарства.

Инвестициите в софтуерни компании са се свили с един процент до 681 милиона долара, докато инвестициите в зелени технологии са нараснали повече от три пъти до 773 милиона долара.

Сред най-големите сделки за периода са 115 милиона долара, инвестирани в производителя на електромобили Fisker Automotive Inc. и 100 милиона долара в консултантската компания High Tower Advisors LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още