IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси отстъпиха рязко от 20-месечния си връх

Новите мерки за охлаждане на растежа на имотния пазар в Китай разтърсиха компаниите от жилищния и строителния сектор

12:06 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси отстъпиха рязко от 20-месечния си връх

Пазарите на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион не успяха да се задържат на 20-месечния връх, който покориха вчера, след като правителството в Китай предприе мерки, за да охлади растежа на имотния пазар в страната. Това разтърси значително акциите на компаниите от жилищния и строителен сектор на фондовите борси в Шанхай и Хонконг в последната за тази седмица сесия, предаде Bloomberg.

Разочароващите данни за пазара на труда и индустриалното производство на САЩ, както и нарастващите притеснения за способността на Гърция да се справи сама с финансовите си трудности, също подтикнаха инвеститорите в Азия към разпродажби на акции днес. Влошеното доверие на финансовите пазари към гръцката икономика отново вдигна лихвата по 10-годишните гръцки облигации до рекордните 7,3%.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва компании от десет азиатски фондови борси, плюс Австралия и Нова Зеландия, отстъпва с 0,8% до 128,03 пункта. Той приключи миналия петък на ниво от 128,28 пункта, което означава, че е останал почти без промяна през тази седмица. От началото на тази година MSCI Asia Pacific е нараснал с 6,3%, след като през първото тримесечие добави 4 на сто.

Китайското правителство увеличи днес изискванията за първоначалната вноска за покупката на жилище, за да охлади бурните темпове, с които растат цените на имотите в страната. Това доведе до разпродажби на акции от строителния и жилищния сектор на борсата в Шанхай. Широкият индекс Shanghai Composite загуби 1,1% до 3130 пункта и заради опасения за скорошно затягане на паричната политика в Китай.

Правителството в Пекин реши да вдигне изискуемата начална вноска за покупката на жилище от 20% на 30%. Първоначалната вноска за закупуването на втори имот става още по-висока, като се вдига от 40% на 50%. Лихвените проценти по ипотечните заеми за втори имот стават поне 110% от основния лихвен процент, след като имотите в Китай поскъпнаха с рекордните 11,7% на годишна база през март.

В четвъртък стана ясно, че китайската икономика е нараснала с 11,9% на годишна база през първите три месеца на 2010 г. Това увеличава вероятността Китайската централна банка и правителството в Пекин да изтеглят скоро мерките си за подкрепа на икономиката и да повишат курса на юана. В резултат на това основният индекс на фондовата борса в Хонконг – Hang Seng, се понижи с 1,4% до 21 859 пункта.

Потърпевши от разпродажбите бяха и финансовите компании, като акциите на двете най-големи банки в Китай – Industrial & Commercial Bank of China и China Construction Bank, поевтиняха с над 2%. Четвъртата по големина банка в Китай съобщи вчера, че е избрала поемателите на своята емисия акции за поне 20 млрд. долара, която може да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в света.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 отстъпи още повече с 1,5% до 11 102,18 пункта, като компаниите износителки бяха сред най-губещите днес заради поскъпването на японската йена. Добивните компании в Австралия допринесоха най-силно за 0,3-процентното понижение на главния индекс на борсата в Сидни S&P/ASX 200. Новозеландският борсов измерител NZX 50 на свой ред отстъпи с 0,3% до 3 311.

В рамките на изминалите пет дни Nikkei 225 се е понижил с 0,9%, Hang Seng отстъпва с 1,6%, а в Индия BSE Sensex 30 e изгубил 1,8 на сто. Седмицата приключи на положителна територия в Сингапур, където Straits Times добави 1,1%, и в Южна Корея, където Kospi нарасна с 0,5% на седмична база, въпреки че днешната сесия му донесе 0,5% спад и го отдалечи още повече от 22-месечния му връх от сряда.

На фондовата борса в Тайланд, която бе затворена предишните три дни, главният индекс SET се понижи най-много днес, като потъна с 3% до 739 пункта. В сравнение с миналия петък той е изгубил над 9%, което го превръща и в най-губещия индекс в региона за тази седмица, след като тежките сблъсъци между тайландската полиция и привържениците на опозицията накараха чуждестранните инвеститори да продават своите тайландски акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още